čtvrtek 6. září 2018

Ostružinové mýdlo


Recept na ostružinové mýdlo:

600 g olivového oleje pomace
100 g ricinového oleje
100 g kakaového másla
200 g kokosového tuku
380 g vody
136 g NaOH


Do roztoku vody a NaOH přidána 1/2 PL epsomské  soli

Do olejové fáze přidán extrakt z grepových jader

Do stopy přidán E.O. smíchaný s 1 PL škrobu a 1 PL sušených drcených osružin


Mýdlo ovoněno E.O.ostružina s bazalkou


Upozornění týkající se přírodních mýdel:

  • rychleji se spotřebovávají
  • není vhodné je nechávat ve vodě-mohly by se rozpustit
  • když pořádně nevyschnou, tak některé(podle druhu obsažených olejů) jsou hodně mazlavé
Z mých zkušeností je nejvhodnější při mytí těmito mýdly používat následující typ žínky, která dokáže vytvořit pěnu  z takřka každého přírodního mýdla:



Mýdlo je  ozdobeno sušenými květy červené růže, oranžového měsíčku a modré chrpy, které jsou připomínkou končícího léta.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Předem děkuji za případný komenář k tomuto příspěvku. Pokud svůj komentář nevidíte, zřejmě čeká na schválení; děkuji za pochopení.