. . . spočíval ve výrobě domácích vánočních františků.
Potřebné suroviny nadrcené v hmoždíři na prášek:
50 g kadidla
50 g myrhy
50 g jalovcových bobulí
100 g dřevěného uhlí ( na gril)
přidány sušené byliny (např. levandule, šalvěj), sušená kůra z citrusů, drcené koření, ideálně 50 g
1 lžíce medu
Voda
Příprava surovin: Všechny suroviny (uhlí, kadidlo, myrhu, jalovcové bobule a sušené byliny) rozdrťte na jemný prášek. Můžete použít mlýnek na kávu nebo hmoždíř.
Míchání: Všechny práškové suroviny smíchejte dohromady v misce.
Přidání medu: Přidejte lžíci medu a postupně přidávejte vodu, dokud nevznikne hustá pasta.
Tvarování: Z pasty vytvarujte malé kužely nebo jiné tvary podle vaší preference.
Sušení: Nechte františky sušit na suchém a teplém místě po dobu několika dní, dokud nejsou zcela suché a tvrdé.
Použití:
Zapalte špičku františka a nechte ho doutnat na nehořlavém povrchu. Uvolní se příjemná vůně, která navodí vánoční atmosféru.
Drcením v hmoždíři může vzniknout na ruce puchýř.
Uhlí drťte raději venku, šíří se z něj uhelný prach, hodně špiní!
Das ist ja ein interessanter Brauch! Ich kenne solche Kegel nur für Räuchermännchen aus dem Erzgebirge. Die Tischdecke ist zu schön!
OdpovědětVymazatGute Nacht!
Astrid